Skip to content

Case

Buildings

Circular building design

Circular building materials

+7

The Braunstein Taphouse

2. June 2022
image

Solution provider

ADEPT

ADEPT focus on urban development and building architecture with an aim to push users, clients, profession and the world around us towards a deeper responsibility for the limited global resources. We design holistic and sustainable places, spaces and communities within a wide range of architectural scales - from urban planning and strategic development to building architecture, landscapes and public space.

More from ADEPT

Want to see this solution first hand?

Add the case to your visit request and let us know that you are interested in visiting Denmark

Request visit

Challenge

Designed for craft beer and disassembly – a combined breweries visitor center and community pivot at the Koege Harbour

Located at a stretch of municipality owned quay that is a potential part of the climate strategy of the city of Koege, the Braustein Breweries was faced with a huge challenge when they wished to accommodate their annual 15.000+ visitors with a visitor center, as well as their wish to ‘give back’ to the local community that has been very supportive of the micro brewery. The Braunstein brothers challenged us to combine the potential temporary life span of the building with their vision of an identity rich architecture and a wish to communicate both sustainable production and the brewery’s role as local pride and anchor.

Solution

Our answer is both local and global in it’s approach: By approaching the building design for a potentially temporary lifespan, the Taphouse is ‘designed for disassembly’ to make reuse of the building components a realistic option if the building cannot remain standing – either by rebuilding the whole building elsewhere or by using the materials as part of other projects.

The warehouse is composed of a few sustainable materials, which are not mixed. This has significantly reduced waste compared to similar construction projects. The building is based on simple tectonic principles and is finished entirely with mechanical joints. All primary wall surfaces are without paint or grout.

The wooden floors are laid with waste products from the nearby flooring manufacturer Junckers. The large roof surfaces are made of click-jointed polycarbonate, while the wooden facades are made of CO2-neutral Accoya, which is certified Cradle2Cradle Gold, FSC and the Danish eco-label Svanemaerket.

The Taphouse is partially self-sufficient in electricity from solar panels, and natural ventilation reduces the need for mechanical ventilation.

Braunstein Taphouse is designed as a locally anchored building, located almost exactly at the junction between the city and the harbour as a gateway emphasizing the connection between the two. The ground floor accommodates a café at one end and a restaurant at the other, while the upstairs spaces are used for events and can be used almost free of charge for locals for public events.

The historic buildings and industrial atmosphere of the harbour have inspired the architecture and urban spaces around it. The resulting building emphasizes the identity of the port – both a natural part of it and entirely its own.

 

Result

Facts

Location: Koege, Denmark
Client: Braunstein Breweries
Program: Taphouse and Community House
Size: 1.000 m2
Status: Completed 2020
Collaborators: HPH Totalbyg

Braunstein Taphouse