Skip to content

Perspective

Wind energy

Air pollution

Buildings

+33

10 examples of green solutions from Denmark in 2022

Many Danish companies provide solutions that can help drive the global transition to a sustainable, low-carbon, resource-efficient society. Find inspiration in ten of the most popular green solutions from Danish companies published on our webpage in 2022.
Green hydrogen is Danish hydrogen

Publication: Green hydrogen is Danish hydrogen

Overall, Denmark’s offshore wind resources provide good conditions for the production of green hydrogen, which require large amounts of green electricity.

This white paper provides a brief overview of the Danish hydrogen sector, upcoming projects and Danish capabilities.

Download the publication

1. Brande Hydrogen: wind to hydrogen production for the future

brande hydrogen

Solution Provider: Siemens Gamesa

The Brande Hydrogen Project, built by Siemens Gamesa, is pioneering a solution where a 3MW wind turbine is directly connected to an electrolyser without a grid connection.

In addition to providing 50-70 taxis with 100% green fuel daily, this solution demonstrates that green hydrogen can be produced cost-efficiently, reliably, and effectively from wind power.

Read more about the solution: Brande Hydrogen: Wind to hydrogen production

 

2. Energy island – the Baltic sea’s nodal point for intelligent energy

Energy island with minimal environmental impact

Solution provider: Energinet

With plans on establishing the world’s first two energy islands by 2030, acting as a hub for electricity generation from multiple offshore wind farms, Denmark shows further intent to reach its targets on reducing CO2 emissions.

Being the largest infrastructure project in Danish history, the Danish energy islands will be examples of transnational cooperation and play a huge part in decarbonizing and meeting climate targets in Europe.

Read more about the solution: Energy island – the Baltic sea’s nodal point for intelligent energy

 

3. REDDAP: the world’s first dynamic green ammonia plant

green ammonia

Solution providers: Topsoe, Vestas & EUDP

Green ammonia has huge potential in the global effort to substitute fossil fuels with sustainable alternatives. However, the cost of green ammonia is currently significantly higher than that of comparable ammonia from fossil fuels.

Expected to be operational in 2023, REDDAP – short for Renewable Dynamic Distributed Ammonia Plant – will be the first so-called dynamic green ammonia plant in the world. The project is a partnership of Danish industry leaders, including Topsoe, Vestas and Skovgaard Invest.

When finished, the plant will produce more than 5,000 tonnes of green ammonia from renewable energy annually. This production will prevent 8,200 tons of CO2 from being emitted into the atmosphere every year.

Read more about the solution: REDDAP: The world’s first dynamic green ammonia plant

 

Harnessing the Baltic Sea’s offshore energy potential

Publication: The Baltic Sea as the frontline for European Energy Security

The Baltic Sea holds a substantial, but largely untapped potential for offshore wind power, which in the wake of the Russian invasion of Ukraine has proven yet more essential to utilise.

Published in the backdrop of the Baltic Sea Energy Security summit, hosted by Denmark, this white paper explores how to harness the Baltic Sea’s offshore energy potential.

Dowload the publication

4. Kriegers Flak: connecting Denmark and Germany in the Baltic Sea

Photo credit: Vattenfall

Solutions provider: Energinet & Siemens Gamesa

Denmark is known for pioneering offshore wind power, having erected the first offshore wind farm back in 1991. Now the country is breaking new ground with plans to generate green energy that not only supplies the Danish electricity grid, but also its neighbours’ grids.

Located off the Danish coast in the Baltic Sea, Kriegers Flak is currently Denmark’s largest offshore wind farm with an installed capacity of 605 MW,  provided from 72 Siemens Gamesa wind turbines. The wind farm became fully operational at the end of 2021, increasing Denmark’s wind production by 16 per cent.

Kriegers Flak is moreover the first project where an offshore power grid connects wind farms in both Denmark and Germany. With the Kriegers Flak Combined Grid Solution (CGS), the project cross links the national grids of Denmark and two German Baltic offshore wind farms, Baltic 1 and Baltic 2.

Read more about the solution: Connecting Denmark and Germany in the Baltic Sea

 

5. Green Fuels for Denmark: Denmark’s most ambitious plan for large-scale production of green fuels

Solution Providers: COWI, SAS, Ørsted & DSV

Green Fuels for Denmark is a unique partnership between Copenhagen Airports, A.P. Moller-Mærsk, DSV Panalpina, DFDS, SAS and Ørsted, with COWI as knowledge partner focused on developing ground-breaking hydrogen and green fuel production facilities.

The project aims to decarbonize heavy transportation by producing sustainable fuel, with the help from a established 1.3 GW electrolyser powered by 2-3 GW offshore wind.

The partnership will help decarbonise the partners’ business, while contributing significantly to Denmark’s goal of reducing CO₂ emissions by 70% by 2030, compared to 1990 levels. The fully scaled facility will reduce annual CO₂ emissions by 850,000 tons and spearhead the maturation of the technology.

Read more about the solution: Denmark’s most ambitious plan for large-scale production of green fuels

 

6. The Braunstein Taphouse – building accordingly to circular principles

Solution Provider: Adept

Located in the city of Koege, the Braustein Breweries faced a huge challenge when they wished to accommodate their annual 15.000+ visitors with a visitor center, as well as their wish to ‘give back’ to the local community that has been very supportive of the micro brewery.

This resulted in the Braunstein Taphouse: A warehouse composed of a few sustainable materials, which has significantly reduced waste compared to similar construction projects.

The Taphouse is ‘designed for disassembly’ to make reuse of the building components a realistic option if the building cannot remain standing – either by rebuilding the whole building elsewhere or by using the materials as part of other projects.

Read more about the solution: The Braunstein Taphouse

 

7. Heat pump uses heat waste from Nordea’s data centre

Solution provider: Viegand Maagøe

Data centres produce a lot of waste heat, and if not taken advantage of, its potential savings are lost. That is why Nordea and Høje Taastrup District Heating wished to establish a project where a heat pump uses heat waste from Nordea’s data centre.

This resulted in a project, where Høje Taastrup District Heating establishes and operates a heat pump system which is placed in Nordea’s buildings and is connected to Nordea’s data centre. The waste heat from the data centrem which is otherwise ventilated through dry coolers, is instead increased in temperature by a heat pump and then the energy from the heat waste can be used for district heating.

This project demonstrates how it is possible to use waste heat effectively, with the heat pump to deliver district heating corresponding to approximately 700 households’ heat consumption.

Read more about the solution: Heat pump uses heat waste from Nordea’s data centre

 

8. ReMatch: sustainable sports surfaces

Artificial turf Re-Match

Solution provider: ReMatch

While using artificial turf for sports pitches offers several benefits when compared to natural grass, disposing of it when it becomes worn out can create significant environmental issues.

Danish company Re-Match has developed a fully traceable way of recovering and separating the different materials used to produce artificial turf, making it possible to reuse the material, and providing a circular choice for sports pitches.

Every artificial turf pitch that is recycled by Re-Match results in a saving of 400 tonnes of CO2, as well as providing significant cost benefits.

Read more about the solution: Sustainable sports surfaces

 

Urban water management

Publication: Urban water management

Understand how managed aquifer recharge can help build a more resilient water supply and the many benefits to adopting nature-based solutions in creating resilient cities. Learn how thinking holistically about wastewater as a resource can yield both energy and natural resources.

Download the publication

9. Preserving drinking water supplies in Denmark

Solution provider: 3VAND

In Denmark we use groundwater as the source for drinking water. This is a clean and available resource, but it can be polluted via the surface areas.

The solution to water scarcity is to preserve drinking water supplies. 3VAND represents utilities in the 3 largest cities in Denmark and offers different experiences in how to deal with water scarcity issues, including treatment of groundwater, protecting the source, and reducing water losses.

The methods used contributes to a sufficient and stable supply of high-quality drinking water in Denmark, while considering energy efficiency, environmental footprint and sustainability in general.

Read more about the solution: Preserving drinking water supplies

 

10. Aguardio: a simple solution to detect running toilets

Solution provider: Aguardio

An estimated 5 to 8 % of all toilets worldwide leak clean freshwater down the drain. The amount of unnecessary water waste in toilets worldwide, is staggeringly high.

Aguardio has developed an easy plug and play sensor, which beeps when it detects a toilet leaking clean water.

Already within the first week of installing Leak Sensors, several running toilets are usually detected. The sensor’s potential to reduce water waste is therefore considered high.

Read more about the solution: A simple solution to detect running toilets

 

You should consider reading

Air pollution
Buildings
Circular building design
Circular building materials
Circular business models
Circular construction
Climate change adaptation
District heating
Energy efficiency
Energy efficiency in buildings
Green buildings
Heat pumps
Heat storage
Industry
Living labs
Offshore wind
Power-to-x
Recycling of waste to material
Resource efficient production
Smart buildings
Smart cities
Smart energy systems
Smart grid
Smart water solutions
Solar energy
Surplus heat
Sustainable fuels
Waste prevention
Waste-to-energy
Wastewater management
Water efficiency
Water management
Water resource management
Water supply
Wind energy
Wind farm planning and development

solutions

Air pollution

+15

Supporting energy planning in Vietnam

9 October 2023
The Vietnamese economy is one of Asia’s fastest-growing economies leading to an ever-increasing demand for energy. The Vietnamese authorities were having serious doubts about being able to implement a green transition and reach the goal of zero-net emissions by 2050. Vietnam is relying heavily on co