Case

Train station integrated in the development of a new surburban city

Henning Larsen Architects

About Author

Henning Larsen Architects is an international architecture company with strong Scandinavian roots.

See partner

Vinge Train Station is part of a larger plan to connect the future city of Vinge to regional public transit. In the middle of the new town plan, a circular station adapts organically to its surroundings. The station’s urban space and the landscape stretch and meet to span the rails, ensuring that the railway does not divide the town into two parts.

Vinge is a new city to be developed within Frederikssund Municipality north of Copenhagen, Denmark. Covering 370 hectares, it will be the largest urban development project in Denmark. The fundamental idea for Vinge is to develop a new town where natural elements are not simply added at the end, but integrated from the beginning of the town’s development.

The train station has been designed to function as the heart of the development, and to unify the movements of landscape and city. The station’s undulating topography creates a calm centre as the non-directional elliptical shape brings the surroundings together.

The vision of Vinge has been to create a feeling of living in the countryside, but with all the same conveniences, efficiencies and sense of community as being in the city. The train station has been discretely placed beneath the landscape, incorporating sections of the natural landscape into the urban structure above. Instead of merely functioning as a bridge, the station and the green city centre are placed at the same level as the rails, visually and physically connecting the two levels. A space under the station is thereby created, where the covered train platforms and shops are located.

Wind considerations
In order to protect the platform from strong gusts of wind, it is essential to arrange building masses to deal with and break up prevailing wind patterns. Turbulent wind currents can cause discomfort and in extreme cases, can impact the safety of the platform. The station and surrounding buildings have been designed to mitigate this effect.

One of the intentions of the elliptical bowl-shape design is to protect the platform by diverting the wind from south-west across the building. The partially-covered platform offers commuters protection from sun, rain and snow.

Materials
The form will be constructed of in-situ concrete. Light-coloured concrete will reflect the rays of the sun and create a calm, symbolic hardscape in the city. Rain water is collected in gutters integrated into the surface of the building and will be collected in tanks at the edges of the building. This overall drainage strategy ensures a dry and anti-slip surface that does not compromise the aesthetics of the structure.

In addition, the long life-span of concrete will contribute to an economically sustainable city space for many years.

Did you like this solution?

Henning Larsen Architects
  • 19 Solutions
  • 14 News
Primary contact
Farid Fellah
+45 8233 3000

Location

Looking for our logo?

Find it in the State of Green Toolbox together with loads of materials to help you promote Denmark’s green solutions abroad.
Visit toolbox