Case

Forum Medicum

Henning Larsen Architects

About Author

Henning Larsen Architects is an international architecture company with strong Scandinavian roots.

See partner

With the open and transparent base as a link between the existing faculty buildings, Forum Medicum will become the new gathering place for employees, students, researchers and visitors at the Medical faculty of Lund University. The architecture creates a unique new forum that unites the university with the city.

Forum Medicum will be the new rallying point for all students, programmatically bundling the various educational areas and fields of research in one new medical research center for the Faculty of Medicine at Lund University. The central location on Sölvegatan and the ambitious agenda for the buildings will be a generator for the development of the university and the plans for the Campus.

The indoor plaza, the Forum, will be accessible to the public, with cafés, restaurants and meeting points all visually linked to the outdoor public areas. The blurred border between indoor and outdoor areas effectively creates one great urban forum, making room for exhibitions and an informal learning environment, while conveying the functions of Forum Medicum to the city and people around it.

The building on top of the Forum is rotated 45 degrees, in a gesture that strengthens the identity and expression of the building, connecting it to the context around Sölvegatan. The diagonal rotation of the bottom and top building utilizes the area optimally and provides unique recreational spaces in and outside the building in niches and terraces.

Flexibility has been essential in the design of the new building. The space planning strategy has been to weigh the different needs of an environment for teaching, research and study purposes. The design consists of a simple modular system that can be modified from day to day, with the use of sliding doors and other divisions. This flexibility also makes it possible to change the layout of the building more drastically in the long run, meeting the requirements of the changing needs for research facilities and approaches to teaching.

Durable and natural materials are utilized throughout the building. Symbolizing the different forms and functions of the Medical Faculty, warm and cool materials are applied variously throughout the complex. Steel and wood are recurrent materials, creating an atmosphere of the building that juxtaposes clinical precision and natural warmth – professionalism combined with humanism. The façade and roof of the lower building are a combination of steel and wood, filtering daylight into the Forum and providing a feeling of being outside under trees.

Sustainable Strategies
In the overall design of the building a great focus has been on the reduction of energy use and enhancing the indoor environment. The building must comply with the the Swedish building code for “climate zone IV” and the “Miljöbyggnad Silver” requirements. Miljöbyggnad requires a 25% reduction in bought energy compared to the Swedish building code. Further, educational buildings require a great focus on the indoor environment such as the amount of daylight and thermal comfort.

Reduce, optimize, and produce
The strict demands for reduced energy consumption have been met through implemented strategies that will significantly reduce the building’s energy demands. These strategies can be divided into three aspects; A reduction of the energy demands, an optimization of the systems in the building, and a production of energy.

The reduction of the energy demands are implemented completely in the buildings passive properties, the shape, structure and façade of the building. The compact shape of the building minimizes heat loss, while an atrium ensures daylight access even deep in the building, minimizing the need for heating and lighting. The façade and the atrium provides free cooling and fresh air, while saving energy. The exterior adaptable shading system further reduces the cooling demands during sunny summer days without reducing the intake of daylight.

To further lower the need for energy the buildings passive properties have been optimized. Insolating the envelope, reduces the heating and cooling loads. As a supplement to daylight, low energy lamps (LED) is implemented throughout the building. The ventilation is conducted via a low pressure variable air volume (VAV) system that measures the CO2 levels and temperature of the buildings and adjusts the air flow after the specific needs. The VAV also covers both heating and cooling demands.

As a final measure to reduce the amount of bought energy is the integration of photovoltaic panels on the roof that produce electricity. The panels cover  an area of 1350m2 and are placed on south oriented sloped parts of the roof the maximize the production of energy – up to 200MWH annually, enough to cover part of the building’s electric load and provide green energy to the electricity grid. 

Did you like this solution?

Henning Larsen Architects
  • 19 Solutions
  • 14 News
Primary contact
Farid Fellah
+45 8233 3000

Location

Looking for our logo?

Find it in the State of Green Toolbox together with loads of materials to help you promote Denmark’s green solutions abroad.
Visit toolbox