Case

Bicycle parking facility, Lyngby Station

Gottlieb Paludan Architects re-designed the basement below the station in order for it to work as a bicycle parking facility.

Gottlieb Paludan Architects designed the underground bicycle parking facility that opened recently at Lyngby Station.

There is space for 870 bicycles, and the facility will clear up the area and reduce the congestion at Lyngby Station which was always dominated by randomly parked bicycles. The facility provides direct access to the platforms, and the objective is therefore also to encourage more commuters to cycle and to combine the bicycle with the train and/or bus, alleviating the traffic problems of central Lyngby-Taarbæk.

Gottlieb Paludan Architects re-designed the basement below the station in order for it to work as a bicycle parking facility. It involved demolishing the heavy concrete structures to the platforms and main entrance, renovating all surfaces, optimizing wayfinding and preparing the connection to the coming light rail.
Users’ sense of safety was also a priority, so the underground facility has been equipped with CCTV, custommade light fixtures with strong light and loud classical music. In addition, pumps are provided together with charging stations for electric bicycles and information screens.

Lyngby Station is one of the busiest stations in the Greater Copenhagen area with some 35,000 passengers every day. This number is expected to rise when the light-rail service opens.

Did you like this solution?

Gottlieb Paludan Architects
  • 15 Solutions
Primary contact
Sten Sødring
+45 4171 8200

Location