Case

Akershus University Hospital

C.F. Møller Architects

About Author

C.F. Møller is one of Scandinavia’s leading architectural firms; with 90 years of award winning work in the Nordics and worldwide.

See partner

The new university hospital is not a traditional institution building; it is a friendly, informal place with open and comprehensible surroundings oriented towards the patients and their relatives. The hospital's various departments all differ in their dimensions, form and expression. The wards have one kind of architectural expression, while the treatment departments have another, and the children's clinic has an expression all its own. This helps to create a varied visual experience, while at the same time making it easy to find your way around.

The design of the complex reveals the influence of the high priority given to daylight for all workplaces, views of the surrounding landscape, and contact with the outside environment. A glass-covered main thoroughfare, in which wood is the dominating material, links the various buildings and functions. This glass street forms the hospital's main arterial route, and is structured as a series of open spaces of differing character, offering various functions such as kiosk, pharmacy, hairdresser, church and café. The short distances between the functions, the clear organisation and the modern technology give the staff more time for their patients.

The Akershus University Hospital is a highly sustainable design, making use of locally sourced materials, and geo-thermal energy to provide 85% of the hospital's heating and more than 40% of the total energy consumption. Short distances between functions, a clear organisation and extensive use of modern technology including robotics give staff more time for patients.

The use of renewable energy is based on a ground-heat exchange system, combined with thermal storage capacity in the bedrock, where surplus heat (for instance from solar gain, people, technical equipment, cooling and ventilation plants) can be stored in 350 energy wells drilled to a depth of 200 m.

The plant is among the largest installations of its kind in Europe, and it generates 85% of the energy used for heating, and covers over 40% of the total energy consumption in the hospital, including cooling. This reduces CO2 emissions by over 50% compared to the former hospitals performance.

All materials used in the hospital are healthy materials with a good indoor climate performance. Locally sourced materials such as wood and stone are used extensively, which helps create a homely and secure atmosphere as well.

In the construction phase, very high priority was given to reduce waste and recycle materials, as well as reducing the energy consumption in the construction process.

Did you like this solution?

C.F. Møller Architects
  • 7 Solutions
  • 1 News
Primary contact
Peter Sikker Rasmussen
+45 6193 6857

Location

Looking for our logo?

Find it in the State of Green Toolbox together with loads of materials to help you promote Denmark’s green solutions abroad.
Visit toolbox