Case

Remise Park

BOGL

About Author

BOGL is based in Copenhagen and Oslo and consists of 20 employes. We have more than 50 completed projects under out belt, many of which have become highly attractive destinations. We attribute this to our professional background: we are trained to combine beauty with function and buildability in well-balanced solutions. Sometimes using traditional approaches, sometimes introducing more novel and innovative solutions.

See partner

The housing development Urbanplanen has a green secret: in between the large buildings, there are cherry plums, hazel and birch trees, and at the staffed playground, Bonderen (the Farm), goats graze. Remiseparken is a wonderful green pocket in Copenhagen, and the goal of BOGL’s renewal project was to transform the park into a safe and attractive destination for local residents and other Copenhageners.

The main design approach aims to highlight and enhance Remiseparken’s existing qualities and to tie the different park areas and activities together. Specifically, the new activity path connects the different sections of the park to create a higher degree of coherence. In combination with the many different types of natural spaces and moods, this gives Remiseparken a new, distinct identity as a place with room for community-building, physical activity and nature experiences in an otherwise densely built-up area.

Social sustainability

The renewal of Remiseparken is part of a larger local transformation effort aimed at making Urbanplanen feel safer and more secure. A key focus of the project is to tie the area together and create connections across the area while also preserving and enhancing many of the park’s existing qualities. The small kitchen gardens, the DIY buildings and structures and the lush natural growth have thus been preserved, while the straight, wide tree-lined path running through the length of the park has been replaced by an activity path.

Activity path

Dynamic in form, the activity path is the main artery running through Remiseparken. Its primary purpose is to create a higher degree of connectedness among the different activities, areas and nature types in the park. The path zigzags and varies in width, in some places inviting physical activity or offering places to settle and spend time, in other places narrowing to make room for existing trees and for new connections to take shape throughout the park.

Climate Adaption

The natural landscape unfolds in the south-west corner of the park, where we preserved and enhanced the woodland feel and the hilly terrain. In the low-lying section of the park, towards the housing blocks of Urbanplanen, we established an Alder Grove with more than 20 different alder species. The grove is a new natural space in the park, a quiet, intimate place with small areas that invite people to settle and linger and which also offer nature experiences. The area is designed with a particular focus on climate and biodiversity, which makes the grove a fun place to explore and a key element of local rainwater management. Footbridges and small plateaus underscore the special atmosphere and make it possible to walk in the grove, even if it is flooded after a major rain event. In addition to the Alder Grove, rainwater is collected in the wadi running along the western edge of the park.

Part of the wadi is established as a large dynamic rainwater bed with ornamental grasses and perennials that can handle both dry and wet soil. The plants in the Alder Grove and in the wadi should contribute to a high degree of biodi­versity and resilience. Here too, plant diversity attracts a rich selection of animals, insects and birds.

Did you like this solution?

BOGL
  • 1 Solutions
Primary contact
Dorte Hermann
+45 53 53 54 34

Location

Looking for our logo?

Find it in the State of Green Toolbox together with loads of materials to help you promote Denmark’s green solutions abroad.
Visit toolbox